Fullt hus på frokostmøte om sirkulære tekstiler

Det er mulig å nå hele 86 prosent sirkulæritet innen 2040. Det viser en rapport fra Achieving circularity. Med utgangspunkt i denne arrangerte NFT&TA og Handelens miljøfond et frokostseminar tirsdag 6. juni.

Publisert: 6.juni, 2023

 

Det var så godt som fullt på seminaret som fant sted på Kulturhuset i Oslo sentrum. Takket være relevante innledere og et spennende panel ble arrangementet suksess.

 

I den første bolken presenterte Sjur Kvifte Nesheim fra Handelens Miljøfond sentrale funn fra rapporten, Toby Connock direkte fra London, fortalte om hvilke reguleringer vi må forholde oss til for å jobbe med de konkrete målene - og også hvordan det bør jobbes.

 

I den andre bolken fikk industrien selv kommentere utfordringene og mulighetene som presenteres i rapporten, og vi fikk ulike perspektiver fra ulike deler av industrien. Det var bred enighet om behovet for handling fra både myndigheter og industrien selv.

 

I denne bolken fikk de tilstedeværende blant annet presentert de relativt ferske ambisjonene til Norsk Tekstilgjenvinning. Administrerende direktør Pål Erik Haraldsen fortalte at det finnes et stort gap mellom etterspørsel etter resirkulerte tekstiler, og hva som er tilgjengelig i markedet.

 

– Mindre enn en prosent av tekstiler blir i dag resirkulert, så næringspotensialet er selvfølgelig skyhøyt. Når vi nå er vi i ferd med å få plass teknologien som kan få jobben gjort har vi mulighet til å skape en ny industri i Norge, sa Haraldsen

 

MDG imponert over vilje til omstilling

 

Mot slutten av arrangementet var det en paneldebatt hvor innlederne fikk besøk av Rasmus Hansson fra MDG og Næringskomiteen på Stortinget. Hansson var imponert over viljen til aktørene viser til omstillingen

 

– Jeg opplever hele tiden at næringslivet er villig til endring, og ønsker bevegelse. Dessverre stopper de gode intensjonene ofte opp hos oss på Stortinget. Viktige forslag knyttet til sirkulærøkonomien fra MDG, og også andre partier avvises, med begrunnelsen om at vi må «vente på EU». Det er synd at næringslivet egentlig holdes igjen på dette området. Samtidig er det viktig å huske at det er store deler av denne industrien som ikke er til stede, og som kanskje ikke er helt enige med dere som sitter her.

 

Cecilie Lind fra Handelens Miljøfond ledet paneldebatten, som ble en spennende debatt med gode innspill og synspunkter fra hele panelet. Et av de viktigste budskapene er at det er nødvendig med kompetanse og det må legges til rette for investering i næringen. Jo mer konkret næringen kan være jo lettere blir det å få til omstilling.

 

– Det er i næringslivet, industrien og hos forbrukerne endringene skal skje. Da er det utrolig viktig at aktører som Handelens Miljøfond og NF&TA viser sammenhengen mellom Forsknings- og utviklingsarbeidet fra de mange rapportene ,og det som skjer «der ute».

 

Hun får støtte av Linda Refvik i NF&TA.

 

– Bærekraft må alltid være lagarbeid. Vi må alltid ligge foran og alltid se etter bedre løsninger, men vi trenger en systemendring. Det skjer så utrolig mye spennende i tekstilindustrien, og vi må derfor være flinke til å pushe myndighetene - og ikke minst hverandre.

Previous
Previous

Hva vet tekstilbedrifter om håndteringen av produktene deres etter at produktene er solgt og brukt?

Next
Next

Hva betyr Digitale produktpass for tekstilnæringen?