– Potensialet i det nordiske samarbeidet er enormt

Ett av SALTs lokaler i Oslo havn var fylt til randen med publikum da NF&TA og Finlands Ambassade sammen arrangerte Closing the loop for end-of-life textiles under Oslo Innovation week. I sitt åpningsinnlegg understreket ambassadør Teemu Tanner betydningen av at nordisk samarbeid. Og nettopp dette ble en blå-hvit tråd gjennom hele arrangementet.

Publisert: 28.september, 2023

Foto: Lucas Gaussen, Bilde av ambassadør Teemu Tanner

– Hvis vi skal lykkes i å bekjempe klimaendringene, er vi avhengig av å samarbeide på tvers av landegrensene. Her har tekstilindustrien en viktig rolle å spille, sa ambassadøren til de over 100 deltagerne på seminaret

Han understreket at selv om Finland har kommet langt i arbeidet med å gjøre den finske tekstilindustrien sirkulær, så er de i fremtiden avhengig av å samarbeid med andre land i den utviklingen.

– Arrangementer som dette er viktige. Alle land mangler viktig kunnskap og kompetanse for å fullføre det grønne skiftet, og ved å samarbeid på viktige områder utvikler vi hverandre.

Bærekraftsansvarlig i NF&TA, som også var moderator og møteleder på arrangementet, er enig med den finske ambassadøren og peker spesielt på det imponerende arbeidet Finland har lagt ned i infrastruktur for innsamling spesielt.

– Det er mindre enn to år til Norge skal ha systemer for separat innsamling av tekstilavfall på plass, som skal bidra til at de 50.000 tonnene med tekstiler som havner i restavfallet i dag skal behandles på en mer forsvarlig måte enn å forbrennes. Alle land tilknyttet EU og EØS må begynne å se på tekstilavfall som en ressurs, og ikke søppel. For Norge er det åpenbart svært positivt at Finland så tydelig inviterer Norge til samarbeid og videre utvikling.

Foto: Lucas Gaussen

På seminaret ble det i en rekke innlegg understreket og henvist til hvor mye Norge skal investere i infrastruktur for innsamling, sortering og gjenvinning i årene som kommer.

– Her er det viktig at vi lærer av Finland, som har kommet lenger enn oss på mange områder, og at vi utreder hva det er lurt at vi samarbeider om når det kommer til utvikling av infrastruktur og anlegg. Det er ikke sikkert det er smart at hvert land har hver sin løsning, sier Gro.

Seminaret var delt inn i to hoveddeler om Ull, og innsamling og gjenvinning. I delen om ull var det fire innlegg fra Erling Digernes (Rauma Ullvarefabrikk), Jyrki Uotila, (Orneule), Elisabeth Stray Pedersen (Lillunn and ESP) og Paula Fontell (Ethica). I den andre del om innsamling og gjenvinning fikk vi høre fra Frode Syversen (Mepex Consult), Anna Garton (LSJH), Pål Erik Haraldsen (Norsk tekstilgjenvinning) og Outi Luukko (Rester).

Seminaret ble avsluttet med en egen del med innlegg fra aktører fra næringen som var på jakt etter samarbeidspartnere. Vi fikk høre fra Eftir (nor), Natural Indigo (fin), Repasdo (nor), Fabpatch (fi), Fjong (nor), Kastel Shoes (nor), Ioxio (fi) og Manufacture Oslo (nor).

Foto: Foto: Lucas Gaussen - Bilde av Sara Mahdavi Rakstang, CEO Repasto

Previous
Previous

– Du kan ikke styre det du ikke kan måle.

Next
Next

Norge og Finland viser vei for en sirkulær tekstilnæring