Tester ulike løsninger for innsamling av tekstiler

1. februar startet et prøveprosjekt for innsamling og sortering av tekstiler i seks områder i Norge. Målet med prosjektet er å finne frem til måter å samle inn brukte tekstiler på som gir de beste resultatene både i mengde og kvalitet. Bak prosjektet står NF&TA – klyngen for tekstilnæringen i Norge.

Hvert år kaster hver av oss om lag 10 kg med tekstiler, klær og sko i restavfallet. Mesteparten av det vi kaster, kunne vært brukt om igjen av andre eller gått til materialgjenvinning og blitt til nye prosjekter.

For å forhindre at tekstiler, klær og sko havner i restavfallet, skal innbyggerne i prøveprosjektet levere inn både brukbare og ødelagte tekstiler.

“Minst mulig skal kastes i restavfallet. Vårt mål er å øke både utsorteringen av tekstiler, klær og sko, og øke andelen tekstiler til ombruk. Samtidig skal prosjektet bidra til utvikling av nye løsninger for ombruk og materialgjenvinning som gir høy miljønytte” sier Gro Haram, bærekraftsansvarlig i NF&TA.

Innsamling av både brukbare og ødelagte tekstiler

De seks områdene som er med i prøveprosjektet, skal teste ut ulike måter å samle inn tekstiler på:

  • Renovasjonsselskapet for Drammensregionen skal teste ut en ordning hvor alle innbyggerne i Drammen, Lier, Øvre Eiker, Modum og Sigdal skal levere brukbare og ødelagte tekstiler i hver sine poser til gjenvinningsstasjonene Lyngås i Lier og Mile, Lerpeveien og Svelvik gjenvinningsstasjoner i Drammen.

  • BIR (Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap) tester også ut en ordning med levering av både brukbare og ødelagte tekstiler i to ulike poser til gjenvinningsstasjonene på Askøy og Salhusveien. Det er innbyggerne på Askøy og i bydelene Åsane og Arna som deltar i prøveprosjektet.

  • I Stavanger skal innbyggerne i Hundvåg levere både brukbare og ødelagte tekstiler i samme pose eller sekk til ti utvalgte innsamlingsbokser for tekstiler. I tillegg kan innbyggerne bruke hentavfall.no og bestille henting av tekstiler

  • I Trondheim testes det ut en henteordning for ødelagte tekstiler. Innbyggerne i Flatåsen og Byåsen får utdelt sekker som de skal legge de ødelagte tekstilene i. På fastsatte dager hentes tekstilene hjemme hos husstandene.

  • I Fredrikstad tester kommunen en henteordning både for ødelagte og brukbare tekstiler, klær og sko. Innbyggerne på Glombo får utdelt to ulike typer sekker som innbyggerne skal legge henholdsvis brukbare og ødelagte tekstiler i. 

  • ROAF tester også en henteordning. Innbyggerne i utvalgt område i Lørenskog skal legge både ødelagte og brukbare tekstiler i samme sekk. Innbyggerne i området Røykås til Tistilåsen setter ut plastsekken med tekstiler ved avfallsbeholderen dagen før den hentes. For innbyggere rundt Skårersletta har Miljøbilen en fast henterute hver fjerde uke.

Data og analyser skal gi svaret på hvilke løsninger som er best

For å kunne si noe om hvilke løsninger som gir de beste resultatene, skal det gjennomføres analyser av tekstilene som samles inn og som ender i restavfallet. Prøveprosjektet skal registrere mengder og analysere kvaliteten på de innsamlede tekstilene i hvert område. I tillegg skal prosjektet kartlegge hva innbyggerne synes om den nye ordningen. Dette skal danne grunnlag for anbefalinger om fremtidige løsninger for hele Norge.

 

Enhetlig gjennomføring gir sammenlignbare resultater

I tillegg til de seks kommunene og interkommunale avfallsselskapene, deltar alle aktørene som i dag samler inn tekstiler; Fretex, UFF, Kirkens Bymisjon, Røde Kors, Fileks, NLM Miljø og Norge Gir i prøveprosjektet. LOOP, Samfunnsbedriftene, Norwegian Re:textile og Østfold Avfallssortering er også med i prosjektet som ledes av Mepex Consult og som har fått støtte fra Handelens Miljøfond. Prosjekteier NF&TA er svært fornøyd med dette bredt sammensatte samarbeidsprosjektet.

“Den enhetlige gjennomføringen av prøveprosjektet og bruk av samme metode for innsamling og analyse av data, gir oss sammenlignbare resultater. Dette kommer ikke bare andre kommuner og interkommunale avfallsselskap til gode, men også for aktører som Norwegian Re:textile som ønsker å bruke resultatene som grunnlag for å bygge et sorteringsanlegg for tekstiler i Norge” sier Haram. 

 

Prosjektet starter opp i februar, og for de fleste avsluttes prosjektet 1. juli. Resultater vil være klare tidlig høst 2023.

Finanisert av: Handelens Miljøfond


Prosjektleder: Frode Syversen, Mepex Consult AS


Prosjekteier: NF&TA

Vil du vite mer? Ta kontakt med Gro Haram på gro@nfta.no.