
PROSJEKTER OG BEDRIFTSNETTVERK
Pågående prosjekter
Smart business – Metaverse & Web 3.0
Økt digital innovasjonskultur for smart forretningsutvikling. Ny teknologi er i ferd med å restrukturere den globale mote- og tekstilindustrien. Dette har betydelige konsekvenser for eksisterende aktører og gir muligheter for bedrifter med nye og mer bærekraftige forretningsmodeller.
EU lanserte sin tekstilstrategi viss hensikt er å styre utviklingen og modernisere den europeiske tekstilnæringen slik at Europa går i bresjen for en grønn og sirkulær omstilling. Digitale produktpass er fremhevet som et sentralt satsningsområde her.
Kompetanseutvikling er særlig viktig både for bedrifter, studenter og økosystem. NF&TA innsikt er vårt kompetanse- program der vi utvikler og leverer faglig interessante, fysiske og digitale møte-plasser for kompetanseutvikling i næringen.
Utsyn skal være den foretrukne publiseringsplattformen for strategisk orientering rundt forskning, utvikling og innovasjon i tekstilnæringen. Næringen er inne i en rask utvikling og har den siste tiden fått økt søkelys på seg.
Utvidet produsentansvar innebærer at produsenten vil ha ansvar for produktene også når de har blitt avfall. Prosjektet skal utrede, utvikle og anbefale en mulig modell for et utvidet produsentansvar (EPR) i Norge.
Sportsbransjens reparasjons- og pantetjeneste
NF&TA skal i samarbeid med Norsk Sportsbransjeforening og utvalgte bedrifter fra sportsbransjen analysere markedet og utvikle et rammeverk for en pilot for en felles nasjonal og internasjonalt skalerbar reparasjons- og pantetjeneste.
Prosjektet har til hensikt å samarbeide
om å skape nye løsninger av det voksende overskuddet av tekstilprodukter. Nettverket skal jobbe med å utvikle nye bærekraftige verdistrømmer og forretningsmuligheter.
TRT prosjektet er et samarbeid mellom
Plast Nordic og NF&TA for å teste ut en
ny teknologi innenfor kjemisk resirkulering av tekstiler. Her skal vi teste verdikjeden fra innsamling til endelig produksjon av ny tråd.
Bedriftsnettverket samarbeider om å skape et miljø for design- og produksjons-prosesser i Norge. Bedriftene som deltar i nettverket bygger kompetanse gjennom ulike kurs og tiltak, samt tilgang til utstyr for å lære seg å jobbe på nye måter.
Digital intelligence Simulator
Digital Intelligence Simulator har som hensikt å jobbe frem innsikt som skal bidra til å akselerere en bærekraftig og lønnsom utvikling der resultatet skal bli et styrings-verktøy for bedrifter og næringsliv, for å tette gapet fra kartlegging til omstilling.
Design Lab skal styrke norske klesbedrifter gjennom kompetanseutvikling innen 3D baserte digitale design prosesser, bærekraftig produktutvikling og produksjon. Målet er å etablert et langsiktig kompetansemiljø i klyngen.
Sorteringsanlegg for brukte tekstiler
Norge mangler en nasjonal løsning for innsamling og sortering av tekstiler. Prosjektet har som langsiktig misjon å skape verdier av det store volumet av tekstiloverskudd i Norge.
Kompetanseheving innen bære-kraftigdesign og produktutvikling
Formålet med prosjektet er å utvikle et kompetanseprogram som skal gi designere og innkjøpere en læringsarena og tilgang til verktøy for å tilegne seg nye måter å jobbe med bærekraftig produktutvikling og innkjøp.
Målrettet felles satsning på innovasjon
og utviklingen av tekstil og merkevare-bedriftene i Vestlandsregionen har en rik tekstilhistorie og fortsatt nisjeproduksjon. Bedriftene representert i nettverket er unge og i en sterk utvikling.
MoST er et langsiktig nettverkssamarbeid mellom virksomheter som konkret skal bidra til innovasjon, lønnsomhet og grønn omstilling i tekstilnæringen. Sammen skal de utvikle nye forretningsmodeller og få økt kompetanse på feltet.
Opplysningskontoret Tekstilaksjonen.no
Et opplysningskontor for bærekraftig forbruk og produksjon av tekstiler, og
et nettverk av Tekstilaksjonister som inspirerer.
En plattform for å dele erfaringer, bygge kompetanse og utvikle prosjekter for å styrke konkurranse- kraften gjennom bærekraftig omstilling, økt innovasjonsevne og markedsposisjonen til norske merkevarer innen sko.
Prosjektet handler om å gå sammen for å utvikle egne plattformer og interne ressurser gjennom en dynamisk struktur som bedriftene i nettverket kan benytte til å utvikle egne nettløsninger tilpasset marked og kundesegment.
Prosjekter i partnerskap
Prosjektet har som mål om å bidra til å redusere bruken av syntetiske tekstiler og mengden som kommer på avveie. Bruken av plast har økt jevnt de siste 50 årene og i dag utgjør syntetiske tekstiler minst 60 prosent av den globale produksjonen.
Digitale verktøy endrer måten vi jobber på og skaper nye muligheter i design og produksjonsprosesser. For å styrke kompetansegrunnlaget har vi sammen med OsloMet utviklet en studiepilot med fokus på å ta i bruk nye designverktøy.
Norwegian Fashion Hub lanserte initiativet Bær Norsk som et tiltak for å gjøre nordmenn bedre kjent med norsk mote. Bær Norsk skal bidra til at norske merkevarer gjøres mer tilgjengelige, ved å løfte dem frem i en felles plattform.
Internasjonal vekst er ofte krevende for en norsk motedesign bedrift. Prosjektets formål er å sikre økt tilgang og eksport til det internasjonale markedet gjennom strategisk samarbeid og posisjon i definerte internasjonale markeder.
Norwegian Fashion Change - Diversity
Prosjektet Norwegian Fashion Change - Diversity har som formål å utvikle verktøy som gjør motebransjen bedre rustet for å utfordre hvithetsnorm, motvirke rasisme og jobbe for mangfoldig representasjon.
Tidligere prosjekter
Fra trær til klær er et forstudie med ambisjon om å kartlegge det globale markedet og fremtidig etterspørsel av trefiberbaserte tekstiler, og å utrede mulighetsrommet for norsk trevirke i dette bildet.
Fra ull til gull har som ambisjon om å kartlegge
potensialet for norske ull aktører og evaluere potensialet for innsamling, mottak og reprosessering av postindustrielt ull avfall for bruk i kommersiell produksjon I Norge.
NORiFASH går ut på å utforske hvordan utviklingen av handelsvirksomheten for klær påvirker eksisterende handel og forretningsmodeller. Vi vil bygge et nytt forskningsfelt for å komme frem til nye løsninger for motebedrifter som svarer til fremtidens behov.